Kokosový olej na varenie 2500 ml

Kód: 505
15,30 € –2 %
kokosovy olej 2,5l biolinka
15,30 € –2 % 14,90 € / ks
Skladom

Kokosový olej na varenie 2500 ml

  • antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT)
  • silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans)
  • stimuluje metabolizmus
  • pomáha pri diabete, nadváhe, poruchách štítnej žľazy
  • používa sa pri liečbe podvýživy
  • má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom

Detailné informácie

Podrobný popis

Kokosový olej na varenie 2500 ml

Ani pri niekoľkonásobnom opakovanom použití sa nespáli. To znamená, že kokosový olej na varenie môžete používať bez toho, aby predošlé pripravené jedlá ZMENILI JEHO VLASTNOSTI, tým ušetrí častú výmenu oleja. Takto šetrí peniaze, čas a jeho mimoriadne dobré účinky pre zdravie vašej rodiny v peniazoch sa nedajú ani vyčísliť. 

Kokosový olej obsahuje približne 55% kyseliny laurovej akyseliny kaprylovej, ktoré majú zdravé vlastnosti. Kyselinu laurovú nie náhodou obsahuje materské mlieko, ktoré podporuje ešte nevyvinutý imunitný systém dieťaťa.

Kokosový olej nerafinovaný má lahodnú chuť, bez vône a neobsahuje cholesterol. Pri pečení, fritovaní sa nevytvoria nezdravé karcinogénne látky. 

Rozpúšťa sa pri teplote 25°C. Kokosový olej netreba skladovať v chladničke.

  • antivirálny a antibakteriálny efekt (MCT)
  • silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans)
  • stimuluje metabolizmus
  • pomáha pri diabete, nadváhe, poruchách štítnej žľazy
  • používa sa pri liečbe podvýživy
  • má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, jeho trávenie je podobné skôr sacharidom 

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, kyselinu kaprovú a kyselinu kaprylovú.

Kyselina laurová C-12 
Má najvyššiu antivírusovú aktivitu spomedzi nasýtených mastných kyselín. Obsah v kokosovom oleji sa pohybuje okolo 50 %. V tele sa premieňa na účinný monoglycerid – monolaurín, ktorý má protivírusové, antibakteriálne a proti plesňové účinky, narušuje ochranný lipidový obal viacerých vírusov. Monolaurín bol 5000 – krát účinnejší v zastavení rastu patogénneho kmeňa Listeria monocytogenes v porovnaní s etanolom, ktorý sa bežne používa na povrchovú dezinfekciu. 
Zdroj:Oh & Marshall, Int.J.Food.Microb.1993

Kyselina kaprová C-10
Obsah v kokosovom oleji sa pohybuje okolo 6 %. Podľa štúdie Islandskej Univerzity monoglycerid kyseliny kaprovej najrýchlejšie a najúčinnejšie zabíjala testované kmene kvasiniek Candida albicans. Narušuje štruktúru bunkovej steny kvasiniek. (Gudmundur Bergsson, et. al.: In Vitro Killing of Candida albicans by Fatty Acids and Monoglycerides; Antimic. Agents and Chemotherapy; Vol 45, Nov.2001).

Kyselina kaprylová C-8
Obsah v kokosovom oleji sa pohybuje okolo 7 %. Podobne ako kyselina laurová sa kyselina kaprylová premieňa na účinný monokaprín. Monokaprín má tiež antivírusové účinky proti HIV, herpes simplex, cytomegalovírus, antibakteriálne účinky proti chlamýdiám.

 

Ako je to s kokosovým olejom a cholesterolom?
Zhoršuje kokosový olej cholesterol, keďže obsahuje takmer výlučne nasýtené mastné kyseliny? Nie, naopak, priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu.

Priaznivý vplyv kokosového na metabolizmus cholesterolu je daný rozdielnými štrukturálnymi vlastnosťami nasýtených tukov.

Kým margaríny obsahujú až 50% škodlivých trans-foriem nasýtených tukov, kokosový olej trans-tuky neobsahuje. Negatívne pôsobenie nasýtených tukov zapríčiňujú práve ich neprirodzené trans-formy. 

Nasýtené mastné kyseliny kokosového oleja majú tiež odlišnú dĺžku reťazca, sú kratšie ako napríklad nasýtené tuky  bravčovej masti alebo margarínov, ktoré majú dlhý reťazec. Uvedené odlišné štruktúrne vlastnosti  nasýtených tukov kokosového oleja prispievajú k priaznivým zdravotným účinkom.
Obyvatelia tropických ostrovov konzumujúci výraznú prevahu nasýtených tukov pochádzajúcich z kokosového oleja patria k štátom z najnižším výskytom srdcovo-cievnych ochorení na svete.

KOKOSOVÝ OLEJ je najbezpečnejší rastlinný olej na tepelnú úpravu pokrmov, bez rizika vzniku štiepnych produktov - rakovinotvorných peroxidov a aldehydov. 

ROZDIEL MEDZI PANENSKÝM A BEŽNÝM KOKOSOVÝM OLEJOM ?

V prípade použitia kokosového oleja na prípravu jedál je dobré rozlišovať dve základné kvality kokosového oleja, panenský kokosový olej a bežný kokosový olej. Je vhodné využívať obe kvality, pretože každá kvalita kokosového oleja má svoje výhody.  

Z hľadiska zdravotných účinkov sú obe kvality kokosového oleja rovnocenné a to z dôvodu rovnakého zloženia mastných kyselín. 

Rozdiel medzi panenským a bežným kokosovým olejom je najmä v spôsobe získavania a spracovania suroviny, kokosovej dužiny a tým vo výsledných senzorických vlastnostiach - farbe a vôni.

Bežný kokosový olej sa spracováva, lisuje zo sušenej dužiny s použitím mierne zvýšenej teploty do 60-80 stupňov.

Zvýšením teploty sa zlepšuje lisovateľnosť a výťažok vylisovaného oleja. Na druhej strane zvýšením teploty dochádza k strate aromatických látok, vône. Čo sa týka kvality zloženia samotného oleja, je rovnaká ako u panenského, nakoľko kokosový olej je najstabilnejší tuk z rastlinných olejov, má extrémne vysokú tepelnú stabilitu a odoláva teplotám nad 180 stupňov.

Použitie mierne zvýšenej teploty pri lisovaní nemá žiaden vplyv na kvalitu zloženia tuku samotného, ovplyvňuje len obsah aromatických látok a teda vôňu. Takto pripravený kokosový olej má zvyčajne málo intenzívnu vôňu alebo je úplne bez typickej vône kokosového oleja.

Ani bežný kokosový olej, podobne ako panenský sa nikdy v skutočnosti "nerafinuje" čiže nepoužíva sa metóda hydrogenácie za účelom zvýšenie stability, nakoľko vylisovaný kokosový olej obsahuje 95% nasýtených tukov, je vysoko stabilný a molekuly nasýtených mastných  kyselín jednoducho nie je možné viac hydrogenovať.

Bežný kokosový olej je pre minimálny obsah aromatických látok mimoriadne vhodný na tepelnú úpravu pokrmov, kde by sladkastá vôňa bola rušivá.

Odporúča sa na dieteticky vysoko kvalitnú úpravu rybieho mäsa, obaľovaného syra, na prípravu zeleninových omeliet, zapekaných mäsových pokrmov, zapekaných cestovín. 

Kokosový olej je bezfarebný, bez chuti, vhodný navarenie a pečenie. Dá sa tiež natrieť na chlieb. Vhodný aj na ošetrenie pleti.