Himalájska soľ čierna mletá 500 g
Kód: 1421Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Himalájska soľ čierna mletá 500 g
Indická čierna soľ je používaná stovky rokov ako dochucovadlo jedál v ázijských krajinách obklopujúcich Himaláje. Pôvodne ju ťažili v prírodných sopečných baniach v Severnej Indií a Pakistane, alebo zo soľných jazier na okolí Himalájí Sambhar a Didwana. Tradične túto získanú ,,surovú,, soľ tepelne spracovali s použitím dreveného uhlia a rastlinného materiálu, z čoho napokon získali tmavý kryštál bohatý na zlúčeniny sulfidu sodného.
Táto tradične vyrobená čierna soľ je taktiež bohatá na železo a ostatné minerálne látky.
Zloženie:
Indická (Himalájska) čierna soľ sa skladá z najväčšej časti z chloridu sodného, ktorý je základnou zložkou bežnej kuchynskej soli, ďalej zo stopových prvkov, ktoré obsahujú najmä železo, horčík sírany a sulfidy. Chlorid sodný zaisťuje slanú chuť, sulfid železa dáva ružovo - šedú farbu soli, a sírovodík robí charakteristickú vaječnú vôňu soli. Indovia privlastňujú svojej čiernej soli vôňu vareného žĺtka vajíčka.
V Indii čiernu soľ používajú ju pri rôznych zdravotných problémoch, ako napríklad zápcha, tráviace ťažkosti, pálenie záhy, nadúvanie, plynatosť, struma, zlý zrak a hystéria.
V Indii, čiernu soľ niekedy odporúčajú ľuďom, ktorí musia obmedziť prísun soli kvôli hypertenzií, lebo sú presvedčení, že má nižší obsah sodíka ako obyčajná kuchynská soľ.
Indická čierna soľ je využívaná najviac v ázijskej kuchyni, vrátane jogurtov, chutney, nakladanej zeleniny, šalátov a pri každom druhu ovocia. Je často veľmi oceňovaná vegánmi, nakoľko dobre napodobňuje chuť vajec vo veganských tofu, a ostatných vegetariánskych jedlách. Počas horúcich letných mesiacov je taktiež používaná ako dochucovadlo ochladzujúcich nápojov, čo je praktický spôsob doplnenia sodíka ktorý sa z nášho organizmu vytratí potením.