Kajenské korenie mleté 50 g

Kód: 2757
Značka: ViVio
1,80 € / ks
Skladom

Kajenské korenie je známe korenie najmä medzi tými, ktorí dbajú na zdravú a štíhlu postavu. Získané z prášku štipľavej papriky dokáže v priebehu niekoľkých okamihov dodať jedlám pikantnú chuť a výraznú vôňu. Napriek tomu nie kvôli svojej chuti, ale predovšetkým kvôli svojim zdravotným vlastnostiam našlo kajenské korenie široké uznanie medzi dietológmi a nadšencami fytoterapie. Ukazuje sa, že zavedenie tohto korenia do vyváženej stravy môže pomôcť zvýšiť účinnosť používaných metód chudnutia. Okrem toho má tento produkt protizápalové a analgetické účinky. 

Detailné informácie

Podrobný popis

Kajenské korenie mleté 50 g

Kajenské korenie je bežne používané korenie, ktoré sa vyrába zo špeciálnej odrody feferónky (Capsicum Frutescens). Táto zelenina sa prirodzene vyskytuje v Strednej Amerike. Početné pestovanie tejto papriky však možno nájsť aj v Pakistane, Indii a niektorých štátoch USA. Hoci vo väčšine krajín je tento produkt dostupný vo forme mletého prášku získaného zo sušenej papriky, niekde ho môžete kúpiť aj vo forme čerstvej papriky. Toto korenie sa vyznačuje intenzívnou chuťou aj vôňou. To všetko má na svedomí kapsaicín v ňom obsiahnutý. Pikantnosť kajenského korenia je nižšia ako čili papričky. Stupnica, podľa ktorej sme schopní posúdiť úroveň pikantnosti tohto korenia, je vyjadrená v SHU (Scoville Heat Units). Vyjadrujú mieru obsahu kapsaicínu v paprike. Kajenské korenie má skóre 30 000 až 50 000 SHU.

Pôvodne sa táto rastlina používala na liečebné účely. Zaujímavosťou je, že kajenské korenie sa stalo korením až vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý si tieto papričky priniesol na starý kontinent ako jednu z hodnotných cien zo svojich ďalekých ciest. Kajenské korenie si veľmi rýchlo získalo srdcia obyvateľov Európy, ktorí si toto korenie začali vo veľkom pridávať do svojich jedál.

Proces výroby kajenského korenia nie je náročný, ale je časovo náročný. Zrelé papriky zozbierané z plantáže sa sušia na slnku a potom sa melú celé (často spolu so semenami). Capsaicum Baccatum, tiež známy ako vtáčie chilli, je najčastejšie používaná odroda papriky na výrobu tohto korenia. Stojí za to vedieť, že toto korenie okrem cenného kapsaicínu obsahuje aj množstvo vitamínov cenných pre zdravie. Vrátane: vitamínu A, vitamínov skupiny B, vitamínu C, E a K. Okrem toho môže byť kajenské korenie cenným zdrojom minerálov, z ktorých si osobitnú pozornosť zaslúžia: zinok, draslík, horčík, fosfor, sodík, vápnik a železo.

Vďaka cennému kapsaicínu v jeho zložení môže zaradenie kajenského korenia do vyváženej stravy v kombinácii s pravidelnou fyzickou aktivitou pozitívne ovplyvniť ľudské zdravie a pohodu. Kapsaicín je chemická zlúčenina, ktorá je zodpovedná za to, že dáva chilli papričkám ich pikantnú chuť. Okrem toho je táto zložka schopná ovplyvniť nociceptory (receptory bolesti) umiestnené v našich ústach. Po kontakte kapsaicínu s epitelovými bunkami a chuťovými pohárikmi dochádza k ich podráždeniu, ktoré u nás často pociťujeme ako charakteristické pálenie až bolesť.

Napriek tomu táto látka spôsobuje nielen nezvyčajné chuťové vnemy, ale môže byť zodpovedná aj za množstvo ďalších vlastností. Spomedzi nich si osobitnú pozornosť zaslúžia tie protizápalové. Ukazuje sa, že kapsaicín môže inhibovať pôsobenie neuropeptidov zodpovedných za spôsobenie zápalu v tele. Niektoré vedecké štúdie ukazujú, že užívanie tejto zložky pri reumatoidnej artritíde (RA) vedie k zmierneniu jej príznakov, čo výrazne ovplyvňuje kvalitu života ľudí postihnutých touto poruchou. Je zaujímavé, že zlúčenina obsiahnutá v kajenskom korení má tiež analgetické vlastnosti. Preto toto korenie môžu užívať ľudia, ktorí bojujú s opakujúcimi sa bolesťami hlavy. Okrem toho vedecké správy potvrdzujú, že kapsaicín ovplyvňuje úľavu od silnej bolesti v priebehu diabetickej neuropatie.

V posledných rokoch sa veľká pozornosť venuje výskumu vplyvu kapsaicínu na prevenciu rakoviny. Analýza vykonaná vedcami z Britskej univerzity v Nottinghame potvrdzuje, že táto látka inhibuje delenie aj rast rakovinových buniek. Treba však pripomenúť, že prevencia rakoviny je komplexná a zahŕňa zdravé stravovanie aj pravidelnú fyzickú aktivitu. Stojí za to vedieť, že zložky obsiahnuté v kajenskom korení pozitívne ovplyvňujú imunitu nášho tela. Prispievajú okrem iného k prečisteniu horných dýchacích ciest a zníženiu opuchov slizníc.

Je zaujímavé, že zaradenie kajenského korenia do vyváženej stravy môže tiež prispieť k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Najnovšie správy z oblasti fytoterapie dokazujú, že zložky obsiahnuté v paprike znižujú hladinu celkového cholesterolu, ako aj znižujú riziko vzniku krvných zrazenín a krvných doštičiek v tepnách. Okrem toho má toto korenie pozitívny vplyv na náš tráviaci systém. Vďaka kapsaicínu je možné stimulovať produkciu žalúdočných štiav, ako aj chrániť črevá pred škodlivými účinkami baktérií, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Okrem toho sa kajenské korenie považuje za cennú podporu pri liečbe pretrvávajúcej zápchy.

Napriek početným benefitom kajenského korenia treba pamätať na to, že je to len diétna zložka, nie liek. Preto sa nemôže používať namiesto liekov odporúčaných odborníkom. Okrem toho je potrebné použitie kajenského korenia na liečebné účely vždy konzultovať so skúseným lekárnikom alebo dôveryhodným lekárom a/alebo dietológom.

Balenie: 50 g