Himalajská soľ čierna jemne mletá 500 g

Kód: 1421
2,20 € / ks
Skladom

Indická čierna soľ , nazývaná aj ako kala namak alebo sanchal, je druh indickej vulkanickej kamennej soli, bežne používanej v Indií, Pakistane a v ostatných Ázijských krajinách. „Čierna“ soľ je v skutočnosti ružovo-šedá kvôli prítomnosti železa a ďalších minerálov. 

Detailné informácie

Podrobný popis

Himalajská soľ čierna jemne mletá 500 g

Indická čierna soľ je používaná stovky rokov ako dochucovadlo jedál v ázijských krajinách obklopujúcich Himaláje.
Pôvodne ju ťažili v prírodných sopečných baniach v Severnej Indií a Pakistane, alebo zo soľných jazier na okolí Himalájí Sambhar a Didwana. Tradične túto získanú ,,surovú,, soľ tepelne spracovali s použitým dreveného uhlia a rastlinného materiálu, z ktorej napokon získali tmavý kryštál bohatý na zlúčeniny sulfidu sodného.
Táto tradične vyrobená čierna soľ je taktiež bohatá na železo a ostatné minerálne látky. Moderné výrobné metódy sú podobné ako tie tradičné, len v dôsledku toho vedia získať zo surového kameňa toľko minerálnych látok ako by sa podarilo použitým tradičných spracovacích metód.

Zloženie:
Indická (Himalájska) čierna soľ sa skladá z najväčšej časti z chloridu sodného, ktorý je základnou zložkou bežnej kuchynskej soli, ďalej zo stopových prvkov ktoré obsahujú najmä železo, horčík sírany a sulfidy. Chlorid sodný zaisťuje slanú chuť, sulfid železa dáva ružovo- šedú farbu soli, a sírovodík robí charakteristickú vaječnú vôňu soli, Indovia privlastňujú svojej čiernej soli vôňu vareného žĺtka vajíčka.

V Indii čiernu soľ používajú ju pri rôznych zdravotných problémoch, ako napríklad zápcha, tráviace ťažkosti, pálenie záhy, nadúvanie, plynatosť, struma, zlý zrak a hystéria.

V Indii, čiernu soľ niekedy odporúčajú ľuďom ľuďom ktorý musia obmedziť prísun soli kvôli hypertenzií, lebo sú presvedčení že má nižší obsah sodíka ako obyčajná kuchynská soľ.

Indická čierna soľ je využívaná najviac v ázijskej kuchyni, vrátane jogurtov, chutney, nakladanej zeleniny, šalátov a pri každom druhu ovocia. Je často veľmi oceňovaná vegánmi, nakoľko dobre napodobňuje chuť vajec vo veganských tofu , a ostatných vegetariánskych jedlách. Počas horúcich letných mesiacov je taktiež používaná ako dochucovadlo ochladzujúcich nápojov, čo je praktický spôsob doplnenia sodíka ktorý sa z nášho organizmu vytratí potením.