Škorica cejlonská 50 g

Kód: 1173
2,28 € / ks
Skladom

Cejlonská škorica, známa tiež ako škorica pravá je cenená pre svoju výraznú chuť a arómu. Od ostatných druhov sa líši nízkym obsahom kumarínu, vďaka čomu je považovaná za najzdravší druh škorice.
Škorica je veľmi silný antioxidant.

Detailné informácie

Podrobný popis

Škorica cejlonská 50 g

Škorica je pravdepodobne najstaršie korenie na svete. Prvá zmienka o používaní tejto rastliny sa datuje do roku 2700 pnl.
Je známe, že Egypťania doviezli škoricu z Číny už 2000 rokov pred naším letopočtom.

Aróma škorice je prítomná v mnohých kuchyniach. Toto korenie sa používa na pečenie, na prípravu nápojov, dezertov, koláčov i do mäsa. Škorica je to bežným doplnok žuvačiek, v ktorom posilňuje osviežujúci účinok. Podľa niektorých štúdii škorica obsahuje zložky, ktoré podporujú trávenie.

 Olej zo škoricovej kôry sa na rozdiel od korenia používa hlavne na kozmetické účely a dezinfekciu. Pridáva sa okrem iného do mydiel a parfumov.

Vedeli ste, že:

  • po pridaní škorice cejlonskej do kávy - zrýchlite detox?
  • škoricu používali už v starom Egypte pri mykóze nôh, či črevných ťažkostiach
  • škorica má hypoglykemický účinok - už pri 1 g škorice denne?
  • škorica môže blokovať vznik nepriaznivých usadenín v mozgu, dokonca ich môže aj odbúravať - čiže môže pomôcť pri Alzheimerovej chorobe?
  • nádherná vôňa škorice stimuluje mozog ?
  • je výborná pri usmerňovaní telesnej hmotnosti?

Ale buďte opatrní, keď  používate čínsku škoricu(cassia), ktorá obsahuje oveľa viac kumarínu (kumarín vo vysokom množstve je  toxický pre pečeň a obličky).
Oveľa lepšie je použiť ceylon škoricu, ktorá obsahuje zanedbateľné množstvo kumarínu.
Pálivu chuť a špecifickú sladkú vôňu škorice spôsobuje obsah prchavých aromatických látok.

Škorica znížuje zrážanlivosť krvi – Cinnamaldehyd je veľmi detailne preskúmaný v oblasti pôsobenia na krvné doštičky. Mechanizmus antiagregačného účinku cinnamaldehydu spočíva v inhibícii tvorby kyseliny arachidónovej v membránach krvných doštičiek. Znížená tvorba kyseliny arachidónovej prispieva k zníženiu tvorby prozápalového cytokínu – tromboxánu A2 a zníženiu agregácie – zrážania krvi. Uvedený protizrážanlivý účinok cinnamaldehydu sa farmakologicky prelína a súvisí s protizápalovým účinkom. Účinky cinnamaldehydu je možné porovnať s účinkami kyseliny acetylsalicylovej známej ako Acylpirín alebo Aspirín.

ŠKORICA je veľmi silný antioxidant.

Obsahuje cinnamaldehyd, ktorý je detailne preskúmaný v oblasti pôsobenia na krvné doštičky (priaznivý vplyv na riedenie krvi).
Účinky cinnamaldehydu je možné porovnať s účinkami kyseliny acetylsalicylovej.
Existujú štúdie o antibakteriálnych účinkoch aromatických olejov obsiahnutých v škorici ( Candida, Helicobacter pylori)
Zdroj: Antimicrobial activities of Eugenol and Cinnamaldehyde against the human gastric pathogen Helicobacter pylori;Ann. Clin. Microbiol.and Antimicrobials, 2005.
 

 

POUŽITIE 

Škorica je jedným z korení ktoré sa používajú už dlhú dobu. V dávnych dobách sa používala okrem iných aj v Číne a Egypte ako prostriedok na balzamovanie. V skutočnosti, koľko kultúr, toľko aplikácií škorice. (Boj proti hnačke, reumatizmu a problémom s menštruáciou.)

Cejlonska 100% škorica mletá (botan. Cinnamomum verum zeylanicum), 

Krajina pôvodu: Srí Lanka