Škorica cejlonská 50 g

Kód: 1173
Značka: ViVio
2,52 € / ks
Skladom

Cejlonská škorica, známa tiež ako škorica pravá je cenená pre svoju výraznú chuť a arómu. Od ostatných druhov sa líši nízkym obsahom kumarínu, vďaka čomu je považovaná za najzdravší druh škorice. Škorica je veľmi silný antioxidant.

Detailné informácie

Podrobný popis

Škorica cejlonská 50 g

Škorica je pravdepodobne najstaršie korenie na svete. Prvá zmienka o používaní tejto rastliny sa datuje do roku 2700 pnl. Je známe, že Egypťania doviezli škoricu z Číny už 2000 rokov pred naším letopočtom.

Aróma škorice je prítomná v mnohých kuchyniach. Toto korenie sa používa na pečenie, na prípravu nápojov, dezertov, koláčov i do mäsa. Škorica je bežným doplnok žuvačiek, v ktorom posilňuje osviežujúci účinok. Podľa niektorých štúdii škorica obsahuje zložky, ktoré podporujú trávenie.

Olej zo škoricovej kôry sa na rozdiel od korenia používa hlavne na kozmetické účely a dezinfekciu. Pridáva sa okrem iného do mydiel a parfumov.

Vedeli ste, že:

  • po pridaní škorice cejlonskej do kávy - zrýchlite detox?
  • škoricu používali už v starom Egypte pri mykóze nôh, či črevných ťažkostiach
  • škorica má hypoglykemický účinok - už pri 1 g škorice denne?
  • škorica môže blokovať vznik nepriaznivých usadenín v mozgu, dokonca ich môže aj odbúravať - čiže môže pomôcť pri Alzheimerovej chorobe?
  • nádherná vôňa škorice stimuluje mozog ?
  • je výborná pri usmerňovaní telesnej hmotnosti?

Ale buďte opatrní, keď  používate čínsku škoricu (cassia), ktorá obsahuje oveľa viac kumarínu (kumarín vo vysokom množstve je  toxický pre pečeň a obličky). Oveľa lepšie je použiť ceylon škoricu, ktorá obsahuje zanedbateľné množstvo kumarínu. Pálivu chuť a špecifickú sladkú vôňu škorice spôsobuje obsah prchavých aromatických látok.

Škorica znížuje zrážanlivosť krvi – Cinnamaldehyd je veľmi detailne preskúmaný v oblasti pôsobenia na krvné doštičky. Mechanizmus antiagregačného účinku cinnamaldehydu spočíva v inhibícii tvorby kyseliny arachidónovej v membránach krvných doštičiek. Znížená tvorba kyseliny arachidónovej prispieva k zníženiu tvorby prozápalového cytokínu – tromboxánu A2 a zníženiu agregácie – zrážania krvi. Uvedený protizrážanlivý účinok cinnamaldehydu sa farmakologicky prelína a súvisí s protizápalovým účinkom. Účinky cinnamaldehydu je možné porovnať s účinkami kyseliny acetylsalicylovej známej ako Acylpirín alebo Aspirín.

Škorica je veľmi silný antioxidant.

Zdroj: Antimicrobial activities of Eugenol and Cinnamaldehyde against the human gastric pathogen Helicobacter pylori;Ann. Clin. Microbiol.and Antimicrobials, 2005.
 

Použitie: Škorica je jedným z korení ktoré sa používajú už dlhú dobu. V dávnych dobách sa používala okrem iných aj v Číne a Egypte ako prostriedok na balzamovanie. V skutočnosti, koľko kultúr, toľko aplikácií škorice. (Boj proti hnačke, reumatizmu a problémom s menštruáciou.)

Cejlonska 100% škorica mletá (botan. Cinnamomum verum zeylanicum)

Krajina pôvodu: Srí Lanka (Cejlón)

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie