Lieskové jadrá 500 g

Kód: 596
Značka: Wolfberry
7,80 € / ks
Skladom

Vlastnosti:

  • Lieskové oriešky sú zásadotvorné.
  • Sú veľmi prospešné pri neurózach, nervovom a fyzickom vyčerpaní, pre zlepšenie pamäti a na ukľudnenie.
  • Sú vhodné ako posilňujúci prostriedok pre chorých, rekonvalescentov, študentov a športovcov.
  • Lieskovce sú ľahšie stráviteľné než vlašské orechy, alebo mandle.
  • Zo všetkých orechov majú najviac vitamínu E a sú bohatým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, železa a medi.
  • Zlepšujú pamäť, upokojujú nervy, posilňujú organizmus a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom.

Detailné informácie

Podrobný popis

Lieskové jadrá 500 g

Vlastnosti:

  • Lieskové oriešky sú zásadotvorné.
  • Sú veľmi prospešné pri neurózach, nervovom a fyzickom vyčerpaní, pre zlepšenie pamäti a na ukľudnenie.
  • Sú vhodné ako posilňujúci prostriedok pre chorých, rekonvalescentov, študentov a športovcov.
  • Lieskovce sú ľahšie stráviteľné než vlašské orechy, alebo mandle.
  • Zo všetkých orechov majú najviac vitamínu E a sú bohatým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, železa a medi.
  • Zlepšujú pamäť, upokojujú nervy, posilňujú organizmus a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom.

Prečo je dobré lieskovce pred konzumáciou namáčať?

Aj vám sa už stalo, že po konzumácii orechov vám bolo ťažko? Príčin môže byť viacero. Jednou z nich môže byť kyselina fytová.

Kyselina fytová je substancia, ktorá chráni semená a orechy do času, až začnú klíčiť.
Ona ich akoby obalí a bráni pred vonkajšími vplyvmi ako sú škodcovia alebo plesne, ktoré by im mohli uškodiť a znehodnotiť ich.
Kým orechom a semenám pomáha, pre človeka tak prospešná už nie je.

Vysoká konzumácia kyseliny fytovej môže u ľudí spôsobovať viaceré zdravotné problémy, vrátane tráviacich ťažkostí či dokonca viesť k podvýžive v dôsledku bránenia vstrebávaniu vitamínov a minerálov. Preto je dôležité lieskovce ( ale i iné orechy, či strukoviny) pred konzumáciou namáčať, aby sa kyselina fytová z nich uvoľnila.

Kyselina fytová je len jedným z viacerých vinníkov. Aktivácia (namáčanie) spustí v lieskovcoch klíčiaci proces. Týmto "oklamaním" orechy uvoľnia všetky svoje zamknuté poklady a my ich môžeme využiť pre vlastné dobro.

Ďalšie dôvody, prečo by ste mali lieskovce pred konzumáciou namáčať:

Odstránenie tanínov: Taníny ľudia najčastejšie spájajú s čiernym alebo zeleným čajom, prípadne červeným vínom. Na taníny je mnoho ľudí citlivých a po ich konzumácii pociťujú nevoľnosť. Namáčaním lieskovcov sa ich obsah znižuje podobne ako u kyseliny fytovej.

Blokovaná absorpcia minerálov: Keďže kyselina fytová sa viaže na niektoré minerály ( ako vápnik, horčík, železo a zinok), môže zablokovať ich absorpciu v črevách. 

Trávenie lepku: Namáčaním orechov a semien v nich aktivujete enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť lepok. Tento proces zároveň deaktivuje blokátory enzýmov, ktoré narúšajú prirodzený tráviaci proces a vedú k problémom s trávením.

Prevencia syndrómu dráždivého čreva: Ako už bolo uvedené vyššie, namáčanie odstraňuje blokátory enzýmov, ktoré bránia semenám predčasne vyklíčiť, ak k tomu nie sú ideálne podmienky. Pre človeka sú však škodlivé, môžu vyvolávať v črevách zápaly a časom dokonca aj syndróm dráždivého čreva.

Podporia zdravie hrubého čreva: Namáčanie orechov a semien pomáha hrubému črevu zbavovať sa toxínov a tým dláždi cestu pre lepšiu absorpciu živín.

 

Postup:

  • Vložte lieskovce do veľkej misky.
  • Zalejte ich čistou prevarenou vodou, ktorú necháte najprv vychladnúť.
  • Na každé 2 až 3 dcl vody pridajte 1 čajovú lyžičku soli.
  • Zamiešajte, aby sa soľ rozpustila
  • Nechajte orechy a semená namočené 7 hodín alebo cez noc.
  • Vodu sceďte a orechy so semenami opláchnite v čerstvej vode.
  • Následne môžete orechy buď hneď konzumovať, alebo vysušiť - pri max. 150°C a odložiť do chladničky do zásoby - v chlade vydržia týždeň.