Makadamové orechy 500 g

Kód: 1787
Novinka
17,52 € / ks
Skladom

Makadamové orechy sú plodom vždyzeleného stromu, ktorý prirodzene rastie v Austrálii. Kvôli vysokému obsahu mastných kyselín ho majú vo veľkej obľube miestni domorodci. Orechy sú guľaté, jemné až krémové, chuť je porovnateľná s kešu, ale zostáva sladko-slaný aftertaste. Jeden orech váži asi 3 g, pričom 40 g obsahuje asi 300 kalórii.

Detailné informácie

Podrobný popis

Makadamové orechy 500 g

Makadamové orechy sú pôvodnou plodinou z Austrálie. Pôvodne boli omylom považované za jedovaté. O tom, že existujú sa svet dozvedel vďaka botanikovi Walterovi Hilovi pred vyše 150 rokmi. Dnes sú pestované na okrem Austrálie aj na Havaji, ale aj v Afrike, Ázii a Strednej Amerike. 

Upozornenie: Ľudia alergickí na orechy by mali byť opatrní pri konzumácii makadamových orechov. Takisto tehotné, či dojčiace ženy by mali byť opatrné, pretože chýbajú dostatočné informácie a výskum o účinkoch konzumácie orechov na ich organizmus. Makadamové orechy sú nebezpečné aj pre Vášho psa. Sú malých rozmerov, preto ich neodporúčame dávať malým deťom.

Makadamové orechy patria medzi cenovo drahšie orechy. Prečo? Kvôli procesu zložitých úprav, ktorými musia prejsť, až kým sa dostanú do predaja. Celý proces začína odstránením vonkajších šupín. To sa musí udiať do 24 hodín od zberu orechov. Potom sa sušia 2 až 3 týždne na slnku v otvorených nádobách. Následne sa mechanicky odstráni veľmi tvrdá škrupina. Konečná fáza je triedenie a balenie. Tento komplikovaný proces ovplyvňuje nakoniec aj cenu orechov.

Skladovanie: Ak sú v škrupine, môžu sa skladovať až jeden rok. Pokiaľ sú vybraté z plastového obalu, alebo z kovovej nádoby a chcete ich ešte uchovať mekalý čas čerstvé, dajte ich do chladničky. Vďaka tomu nestratia ani svoju prirodzenú farbu.

Orechy obsahujú olej, ktorý pozostáva z mononasýtených (prospešných) tukov. Pri striedmej konzumácii makadamových orechov sa môže znížiť hladina zlého cholesterolu, ako aj triglyceridov a navyše sa môže znížiť vysoký krvný tlak.