Marhuľové jadra horké 1000 g
Kód: 1814Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Marhuľové jadra horké 1000 g
Marhule sú všeobecne obľúbeným a zdravým ovocím, zdraviu prospešné účinky ich jadier sú však oveľa menej známe.
Marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, predovšetkým horčík a draslík, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne dôležité. Ak obsah horčíka v krvi čo i len jeden deň poklesne, metabolizmus neprebehne tak, ako by mal. Dôsledkom toho býva nervozita, pokles energie a nedostatočná koncentrácia.
Horčík je základným elementom rastlinného farbiva chlorofylu. Draslík je látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre funkciu všetkých svalov a nervov v tele. Pomáha udržiavať aj rovnováhu zásad a kyselín v organizme.
Okrem nich majú jadierká vysoký obsah kyseliny listovej (známej aj ako kyseliny folovej, či vitamínu B9). Pri metabolizme sa uplatňuje v súčinnosti s vitamínom B1, za pomoci ktorého zabezpečuje rast buniek a krvotvorbu. Je nevyhnutná pre látkovú premenu bielkovín, keďže stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, ktorá je potrebná pre rozklad bielkovín.
Marhuľové jadrá obsahujú tiež amygdalín (rovnako ako kôstky mandlí, sliviek, čerešní a jabĺk, v stopových množstvách ho obsahuje aj cícer, kešu oriešky, arašidy a ďalšie potraviny...).
Marhuľové jadrá by sa však nemali prehĺtať celé, mali by sa dobre požuť a zajesť ovocím, napríklad so sušenými marhuľami alebo s jabĺčkom.
Marhuľové jadrá sa tiež používajú pri dráždivom kašli a pri nevoľnosti.