Marhuľové jadra horké 1000 g

Kód: 1814
18,48 € / ks
Skladom

Marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, predovšetkým horčík a draslík, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne dôležité. Okrem nich majú jadierká vysoký obsah kyseliny listovej (známej aj ako kyseliny folovej, či vitamínu B9).

Detailné informácie

Podrobný popis

Marhuľové jadra horké 1000 g

Marhule sú všeobecne obľúbeným a zdravým ovocím, zdraviu prospešné účinky ich jadier sú však oveľa menej známe.

Marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, predovšetkým horčík a draslík, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne dôležité. Ak obsah horčíka v krvi čo i len jeden deň poklesne, metabolizmus neprebehne tak, ako by mal. Dôsledkom toho býva nervozita, pokles energie a nedostatočná koncentrácia.

Horčík je základným elementom rastlinného farbiva chlorofylu. Draslík je látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre funkciu všetkých svalov a nervov v tele. Pomáha udržiavať aj rovnováhu zásad a kyselín v organizme.

Okrem nich majú jadierká vysoký obsah kyseliny listovej (známej aj ako kyseliny folovej, či vitamínu B9). Pri metabolizme sa uplatňuje v súčinnosti s vitamínom B1, za pomoci ktorého zabezpečuje rast buniek a krvotvorbu. Je nevyhnutná pre látkovú premenu bielkovín, keďže stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, ktorá je potrebná pre rozklad bielkovín.

Marhuľové jadrá obsahujú tiež amygdalín (rovnako ako kôstky mandlí, sliviek, čerešní a jabĺk, v stopových množstvách ho obsahuje aj cícer, kešu oriešky, arašidy a ďalšie potraviny...).

Marhuľové jadrá by sa však nemali prehĺtať celé, mali by sa dobre požuť a zajesť ovocím, napríklad so sušenými marhuľami alebo s jabĺčkom.

Marhuľové jadrá sa tiež používajú pri dráždivom kašli a pri nevoľnosti.