Kakao prášok bio 400 g

Kód: 594
5,40 € / ks
Skladom

Kakaový prášok Wolfberry BIO je vyrobený z kakaových bôbov Forastero Hispanola. Jedná sa o odtučnený produkt v BIO kvalite bez pridaného cukru. Kakaový prášok sa využíva na prípravu rôznych nápojov, na varenie a na pečenie.  

Detailné informácie

Podrobný popis

Kakao prášok bio 400 g

Kakaový prášok Wolfberry BIO je vyrobený z kakaových bôbov Forastero Hispanola. Jedná sa o odtučnený produkt v BIO kvalite bez pridaného cukru. Kakaový prášok sa využíva na prípravu rôznych nápojov, na varenie a na pečenie. 

Kakaovník

Pôvodnou domovinou kakaovníka je Južná Amerika. Dnes sa pestuje severne a južne od rovníka, prakticky v tropickom pásme celého sveta. Medzi najväčších producentov patrí Ghana a štáty nachádzajúce sa pri Guinejskom zálive.

Okrem toho, že sa z kakaovníka získava jedna z najlepších pochúťok aké ľudia poznajú, je to aj botanicky zaujímavá rastlina. Kakaovník je vždyzelený tropický strom dosahujúci výšku 5 - 8 m. Jeho drobné biele kvety s ružovým alebo svetložltým nádychom vyrastajú priamo na kmeni stromu. Táto botanická zaujímavosť sa vyskytuje ešte pri kolovníku a chlebovníku.

Napriek tomu, že kakaovník zvykne bohato zakvitnúť, máva len málo plodov, takže dáva pomerne malé výnosy. Jeho plody - tobolky majú žltozelenú, oranžovú alebo hnedú farbu. Obvykle sú 25 – 30 cm dlhé a vážia okolo 450 g. Majú rozmanité tvary a môžu byť úzke, pretiahnuté, tučnučké, kostrbaté, s ryhami alebo hladké. Vo vnútri plodu je niekoľko vrstiev bielej alebo ružovej kyslastej dužiny, v ktorej je uložených 15 - 40 semien, tzv. kakaových bôbov, ktoré sú uložené v piatich radoch.

Kakaové bôby sú asi 2 cm dlhé, hladké, hnedastej alebo fialkovastej farby. Surové kakaové bôby obsahujú alkaloidy, preto majú trpkú chuť. Plody kakaovníka dozrievajú šesť mesiacov a sú zbierané ručne. Úroda sa zbiera dvakrát do roka. Plody sa mačetami opatrne odsekávajú zo stromu, pričom zberači dbajú na to, aby strom neporanili, pretože kakaovník by sa mohol aj cez tú najmenšiu ranku v kôre infikovať nejakou chorobou. Zber je preto namáhavá a intenzívna práca, finančne je však slabo ohodnotená. Skúsený zberač nazbiera za jeden deň asi 1500 kusov. 

Kakaové boby obsahujú okolo 50% tuku, 14% proteínu, 9% škrobu, 4% vlákniny, 5% vody, 11% voľných dusíkatých látok, 6% bezfarebnej katechinovej triesloviny, 3% popolovín, 1% teobromínu a fialové farbivo antocyanín.

Nutričné hodnoty na 100g: Energia: 1070 kJ / 255 kcal; Tuky: 11 g – z toho nasýtené mastné kyseliny 6.5 g; Sacharidy: 53.0 g – z toho cukry 0.5 g; Bielkoviny: 20.9 g;Soľ: 0.001 g;Vláknina: 33 g

Krajina pôvodu: Dominikánska republika

BIO výrobok pod kontrolou: CZ-BIO-002 

Obsah: 400 g

Minerály v 100g: Draslík 4000 mg; Fosfor: 700 mg; Horčík: 550 mg; Železo: 250 mg; Zinok: 70 mg.