Mandle 500 g

Kód: 727
7,80 € / ks
Skladom

Mandľové jadrá 500 g. Nesolené nepražené v úplne prirodzenom stave.

Detailné informácie

Podrobný popis

Mandle 500 g

Mandle, ktoré považujeme za orechy, sú v podstate semenami ovocia z mandľovníka, krásneho stromu strednej veľkosti, ktorý má voňavé ružové a biele kvety.

Podobne, ako broskyňa, čerešňa, či marhuľa, dáva mandľový strom ovocie s tvrdým semenom. Semeno mandľového ovocia je to, čo nazývame orieškom. 
Mandle sú bielej farby, obalené hnedastým plášťom a uzavreté v tvrdej škrupine.

Mandle majú vyšší obsah vlákniny, vápnika, vitamínu E, riboflavínu a niacínu, než akýkoľvek iný druh orechov, tvrdí Jenny Heap- registrovaný dietológ pre riadenie mandlí v Kalifornii.
Bielkoviny sú konštrukčným prvkom našich svalov, kože a chrupavky.
Ale tiež vykonávajú ďalšie metabolické funkcie, ako napríklad prenos kyslíka do krvi, alebo fungujú ako regulátor metabolických procesov.
Pre kulturistov sú bielkoviny pravdepodobne najdôležitejším zdrojom na budovanie svalovej hmoty.
Mandle obsahujú veľké množstvo bielkovín, čo ich robí veľmi užitočným doplnkom vo výžive športovcov.

Mandle sú zdrojom mnohých živín, ktoré pomáhajú pri vývoji a zdraví ľudského mozgu.

Mandle sú fantastickým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako je napríklad fosfor.

Fosfor má značný vplyv na pevnosť a odolnosť kostí, zubov a zároveň zabraňuje vzniku ochorení súvisiacich so starnutím, ako je osteoporóza.

Prítomnosť mangánu, medi a riboflavínu v mandliach zvyšuje energiu a zrýchľuje metabolizmus.

 Ak ste na cestách, hrsť mandlí vám dodá dosť energie počas dňa bez zbytočného prejedenia sa kalórií a nekvalitného tuku.

V mixéri nasekajte mandle na požadovanú veľkosť - pridajte do jogurtu (alebo na strúhané jabĺčka), posypte škoricou, pridajte medík - hmmm mňamka

TIP: mandle máčajte cez noc vo vode- ráno budú ľahšie stráviteľné. Prečo? Jednoducho povedané - máčaním zvyšujeme nutričné vlastnosti mandlí a uľahčujeme telu ich trávenie.

Počas namáčania sa totiž udejú tieto dva procesy:

Uvoľnia sa inhibítory (brzdiče) enzýmov, ktoré síce pomáhajú, aby nevyklíčili v nesprávny čas a na nesprávnom mieste, ale pre človeka predstavujú nedostatočnosť uvoľňovania živín, ktoré sú v nich schované. Tieto ,,brzdiče“ bránia akejkoľvek interakcii enzýmov s okolím, no voda im akoby dá signál, že už môžu rásť a začne sa proces klíčenia.
Deaktivácia kyseliny fytovej, ktorá na seba v našom tele viaže dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik a iné a tak brzdí ich vstrebávaniu sa do krvi. Máčaním vo vode pomáhame jej množstvo eliminovať a necháme živiny prúdiť do nášho tela.

Postup:

Vložte mandle do veľkej misky.
Zalejte ich čistou prevarenou vodou, ktorú necháte najprv vychladnúť.
Na každé 2 až 3 dcl vody pridajte 1 čajovú lyžičku soli.
Zamiešajte, aby sa soľ rozpustila
Nechajte mandle namočené 7 hodín alebo cez noc.
Vodu sceďte a mandle opláchnite v čerstvej vode.
Následne môžete mandle buď hneď konzumovať, alebo vysušiť - pri max. 150°C a odložiť do chladničky do zásoby - v chlade vydržia týždeň.

 Vodu by sme mali používať vždy studenú a ak mandle nechávame vo vode dlhšie ako cez noc, treba ju vymieňať za čerstvú. No nemali by sme ich nechať namočené dlhšie ako 2-3 dni, pretože hrozí strata  živín.
Takto upravené mandle milujú aj deti a starší ľudia. 

Pôvod: Španielsko