Quinoa červená 1 kg
Kód: 724Súvisiaci tovar
Podrobný popis
- prirodzene bezlepková potravina
- vysoký podiel bielkovín, kompletné aminokyseliny
- potrava Inkov, pestuje sa už 3000 rokov
- jednoduchá príprava, podobne ako ryža
- krásna červená farba pre vizuálne lákavé jedlá
Červená quinoa má veľmi podobné nutričné hodnoty ako jej biela „kolegyňa“. Môže byť mierne chrumkavejšia. Vďaka jej zvláštnej červenej farbe sa s ňou v kuchyni môžete kreatívne vyšantiť a pripraviť vizuálne atraktívne jedlá.
Quinoa je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Využívajú sa jej semená, ktoré sa podobajú na obilniny, quinoa však botanicky medzi obilniny nepatrí. Je pestovaná už 3000 rokov a podľa archelogických dôkazov jej využívanie pastiermi a zberačmi siaha až do obdobia pred 7000 rokmi.
Z nutričného hľadiska má viacero výnimočných vlastností. Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Obsahuje vysoký podiel bielkovín (14 %), čo je viac než má väčšina obilnín (viac bielkovín na 100 kalórií obsahuje len divoká ryža a ovos). Nielen to, quinoa dokonca obsahuje všetky aminokyseliny vrátane esenciálnych (t.j. tých, ktoré si telo nedokáže samé vyrobiť). Ďalej je bohatá na horčík a železo. Neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľná.
AKO SA POUŽÍVA A PRIPRAVUJE QUINOA
Quinoa sa pripravuje podobne ako ryža. Stačí ju zaliať vodou (približne 2 šálky vody na 1 šálku quinoy) a variť približne 14 – 18 minút. Podáva sa rovnako ako obilniny (ryža, kuskus,…).
Quinoa sa dá pripraviť aj na sladko, ochutiť ovocím, orechami, medom a bude z nej výborná a ľahko stráviteľná raňajková kaša. Skúste si ju uvariť v kokosovom mlieku.
Na slano pridajte aj kurkumu, olivy....fantázii sa medze nekladú..
Quinoa sa môže aj naklíčiť, čím sa ešte viac zvýši jej výživová hodnota.
Klíčením sa aktivujú prirodzené enzýmy a zvyšuje sa obsah vitamínov. Ku klíčeniu dochádza už po 2 – 4 hodinách po namočení vo vode. Naklíčená quinoa sa dá pridávať do šalátov a iných studených jedál.
- uvarte podobne ako ryžu
- podávajte ako prílohu k jedlám
- pripravte na sladko ako raňajkovú kašu
- naklíčte a pridajte do šalátov
ZAUJÍMAVOSTI O RASTLINE QUINOA
Quinoa má veľmi dlhú históriu. Bola dôležitým zdrojom potravy pre pôvodných obyvateľov Andskej oblasti v Južnej Amerike. Španielski kolonizátori jej pestovanie obmedzovali, pretože bola súčasťou indiánskych náboženských rituálov. Inkovia boli nútení namiesto quinoy jesť pšenicu.
Quinoa je čoraz obľúbenejšia v USA, Európe a Japonsku. To spôsobilo rapídny nárast jej ceny.
Na jednej strane je to nepríjemné pre konzumentov, na druhej strane to však umožňuje prežitie a návrat roľníkov do horských oblastí Ánd (pestuje sa prevažne v nadmorskej výške 2500 – 4000 m.n.m.).
Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok.
Z vitamínov je bohatá na vitamín C, thiamin, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú.
Okrem množstva vitamínov a minerálov je plná zdravých polynenasýtených mastných kyselín, vlákniny a antioxidantov.
Vďaka vyváženému pomeru esensiálnych aminokyselín, by nemala chýbať v kuchyni vegetariánov alebo vegánov.
Jej ideálne zloženie vyrovnáva hladinu cukru v krvi, čím sa quinoa stáva skvelou prevenciou cukrovky.
Pravidelnou konzumáciou znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.