Arganový olej bio panenský raw 100 ml
Kód: 645Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Arganový olej bio panenský raw 100 ml
Lisovaný z prvých a najkvalitnejších jadier orecha Arganu. Tento veľmi vzácny a mimoriadne cenný olej je 100% prírodná organická látka bez konzervantov a prirodzene bez cholesterolu. Je omnoho vzácnejší a drahší, ako ten najkvalitnejší olivový olej.
Prečo je agranový olej taký vzácny?
- obsahuje až 80 % nenasýtených mastných kyselín
- je odolnejší voči oxidácii ako olivový olej
- má pozitívny vplyv na obehové funkcie, vyrovnáva úroveň cholesterolu v krvi, znižuje tlak
- pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam
- zvyšuje odolnosť organizmu
Použitie v kuchyni:
- hlavne do šalátov
- do krémov
- do omáčok
- do polievok
- na mäso, hydinu, ryby - pridajte tesne pred dovarením
Maročanom stačí naliať si trochu takéhoto oleja na misku a namáčať si do neho kúsky chleba, tak ako zvyknú Taliani do olivového oleja. Radi tiež prilejú pár kvapiek na obľúbené marocké jedlo kuskus či do zeleninových šalátov alebo nátierok. Ak chcete sladkú maškrtu – zmiešajte olej s rozomletými mandľami alebo inými orieškami a s medom - a natrite na chlieb namiesto masla.
Ďalšie informácie o arganovom oleji a jeho výrobe:
Pre jeho silné regeneračné, liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky sa mu hovorí aj tekuté zlato, alebo marocké zlato. Berberi používajú arganový olej po celé stáročia pri varení, liečení, aj na kozmetické účely. Arganový olej patrí preto k najvzácnejším, pretože Argánia rastie len na juhozápade Maroka medzi Atlantickým oceánom a pohorím Atlas a Antiatlas. Táto oblasť bola dokonca vyhlásená za biosférickú rezerváciu a je pod ochranou UNESCA.
Arganovníky (Argania spinosa) sú pomerne zriedkavými drevinami. Stretnúť sa s nimi možno, ako už bolo spomínané, hlavne v juhozápadnom Maroku vo vápencovej polopúšti Sueskeho údolia. Vzhľadom pripomínajú olivovníky. Na rozdiel od olivovníkov sa však k ich plodom dostanete ťažšie. Majú totiž pichliače, ktoré vedia pri zbere riadne poraniť ruky. Zber má prísne pravidlá. Je rozdelený podľa dedín a tradičného práva.
Aj samotné plody, ktoré dozrievajú v júni a júli, sa tvarom podobajú na väčšie olivy. Ibaže po dozretí sú žlté. Šupka je kyslá a hoci dužina pod ňou vonia sladko, chutná príliš nie je. Ak sa dostanete k jadru a rozbijete jeho škrupinu, nájdete v ňom malé, na olej bohaté semienko. Občas dve a zriedkavo aj tri.
Výroba oleja nie je ľahká práca. Ženy sedia zhrbené na zemi a medzi dvomi kameňmi roztĺkajú škrupiny tvrdých semien, aby odtiaľ vydolovali malé jadierka. Olej, ktorý sa z nich po rozomletí lisuje, vyhľadávajú všetky významné farmaceutické firmy. Inšpiráciu našli u Berberiek. Tie po celé generácie vedeli, že ak si potrú tváre arganovým olejom, výborne ochráni ich pokožku pred horúcim a suchým vetrom vanúcim zo Sahary. Novodobé rozbory ukázali, že to spôsobuje najmä vysoký obsah vitamínu E, ktorý zabraňuje odparovaniu vlhkosti a bunkovému starnutiu.
Výskumy ukazujú, že arganový olej zlepšuje regeneráciu buniek, pomáha proti infekciám a nachladeniu, zmierňuje zápaly, stimuluje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárnych chorôb, srdcového infarktu a tiež riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Je vhodný pre diabetikov (znižuje hladinu glukózy v krvi), posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobí na pokožku i vlasy.
Obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, najmä Omega 9 a Omega 6, ktoré sú nenahraditeľné pre rast, zdravý vývoj človeka a mozgovú činnosť. Arganový olej má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej. Obsahuje karotenoidy, fytosteroly a skvalen, ktorý bráni nadbytočnej tvorbe cholesterolu.
Zloženie potravinárskeho argánového oleja:
19g nasýtené mastné kyseliny
35g polonasýtené mastné kyseliny
45g nenasýtené mastné kyseliny
0g glucidy
46,2% omega 9
35,5% omega 6
0,1% omega 3
Og sodík
O,7g vitamín E (tocopheroly)
Energia 828 kcal, 3400 kj
Koncentrácia: 100%
Certifikát: ECO CERT
Skladujte na tmavom mieste pri teplotách do 20°C. Spotrebujte do 12 mesiacov. Vyrobené v Maroku.