Arganový olej bio extra panenský potravinársky 250 ml

Kód: 288
25 € / ks
Skladom

Bio extra panenský arganový olej je lisovaný z prvých plodov orecha Arganu. Je omnoho vzácnejší a drahší, ako ten najkvalitnejší olivový olej. Tento veľmi vzácny a mimoriadne cenný olej je 100% prírodná organická látka bez konzervantov, s obsahom 0% cholesterolu. Pre jeho silné regeneračné, liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky sa mu hovorí aj tekuté zlato, alebo marocké zlato. Berberi používajú arganový olej po celé stáročia pri varení, liečení, aj na kozmetické účely.

Detailné informácie

Podrobný popis

Arganový olej bio extra panenský potravinársky

Obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, najmä Omega 9 a Omega 6, ktoré sú nenahraditeľné pre rast, zdravý vývoj človeka a mozgovú činnosť. Arganový olej má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej. Obsahuje karotenoidy, fytosteroly a skvalen, ktorý bráni nadbytočnej tvorbe cholesterolu. 

Výskumy ukazujú, že arganový olej zlepšuje regeneráciu buniek, pomáha proti infekciám a nachladeniu, zmierňuje zápaly, stimuluje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárnych chorôb, srdcového infarktu a tiež riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Je vhodný pre diabetikov/ znižuje hladinu glukózy v krvi/, posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobi na pokožku i vlasy.

Účinky arganového oleja 

  • Pomáha vyrovnávať úroveň cholesterolu v krvi
  • Napomáha znižovať tlak krvi
  • Pomáha predchádzať srdcovým chorobám
  • Spomaľuje rast rakovinotvorných buniek
  • Spomaľuje starnutie pleti a vracia jej elasticitu
  • Vyživuje vlasové vlákno – pôsobí proti vypadávaniu vlasov
  • Spevňuje lámavé nechty
  • Pomáha skľudňovať zápaly a zjemňuje prejavy ekzémov, akné a psoriázy
  • Urýchľuje hojenie rán a zjemňuje výrazné jazvy

 

Arganovníky (Argania spinosa) sú pomerne zriedkavými drevinami. Stretnúť sa s nimi možno najmä v juhozápadnom Maroku vo vápencovej polopúšti Suuskeho údolia. Vzhľadom pripomínajú olivovníky. Vyrastajú do výšky osem až desať metrov a majú sukovité pokrútené kmene. Na rozdiel od olivovníkov sa však k ich plodom dostanete ťažšie. Majú totiž pichliače, ktoré vedia pri zbere riadne poraniť ruky. Aj samotné plody, ktoré dozrievajú v júni a júli, sa tvarom podobajú na väčšie olivy. Ibaže po dozretí sú žlté. Šupka je kyslá a hoci dužina pod ňou vonia nasládlo, chutná príliš nie je. Ak sa dostanete k jadru a rozbijete jeho škrupinu, nájdete v ňom malé, na olej bohaté semienko. Občas dve a zriedkavo aj tri.

Prečo je arganový olej taký vzácny?

- Obsahuje až 80 % nenasýtených mastných kyselín
- Je odolnejší voči oxidácii ako olivový olej
- Má pozitívny vplyv na obehové funkcie, vyrovnáva úroveň cholesterolu v krvi, znižuje tlak
- Pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam
- Zvyšuje odolnosť organizmu

Arganovníkové lesy zaberajú v Maroku 8 280 km² a UNESCO ich vyhlásilo za biosférickú rezerváciu. Ich výmera sa totiž rapídne scvrkla. Za posledných sto rokov asi na polovicu. Dôvodov je viacero – drevo slúži na výrobu dreveného uhlia a výrub pokračuje aj kvôli získaniu pôdy na pestovanie iných plodín. Nádejou pre záchranu lesov je export arganového oleja ako vysoko ceneného produktu. Zber má prísne pravidlá. Je rozdelený podľa dedín a tradičného práva.

Výroba oleja nie je ľahká práca. Ženy sedia zhrbené na zemi a medzi dvomi kameňmi roztĺkajú škrupiny tvrdých semien, aby odtiaľ vydolovali malé jadierka. Olej, ktorý sa z nich po rozomletí lisuje, vyhľadávajú všetky významné farmaceutické firmy. Inšpiráciu našli u Berberiek. Tie po celé generácie vedeli, že ak si potrú tváre arganovým olejom, výborne ochráni ich pokožku pred horúcim a suchým vetrom vanúcim zo Sahary. Novodobé rozbory ukázali, že to spôsobuje najmä vysoký obsah vitamínu E, ktorý zabraňuje odparovaniu vlhkosti a bunkovému starnutiu.

Arganový olej má široké využitie v kuchyni:

Maročanom stačí naliať si trochu takéhoto oleja na misku a namáčať si do neho kúsky chleba, tak ako zvyknú Taliani do olivového oleja.
Radi tiež prilejú pár kvapiek na obľúbené marocké jedlo kuskus či do zeleninových šalátov alebo nátierok.
Ak chcete sladkú maškrtu – zmiešajte olej s rozomletými mandľami alebo inými orieškami a s medom - a natrite na chlieb namiesto masla. Arganový olej môžete použiť tiež:

  • do šalátov
  • do krémov
  • do omáčok
  • do polievok
  • na mäso, hydinu, ryby.. pridajte tesne pred dovarením.

Zloženie arganového oleja potravinárskeho:

19 g nasýtené mastné kyseliny
35 g polonasýtené mastné kyseliny
45 g nenasýtené mastné kyseliny
0 g glucidy
46,2% omega 9
35,5% omega 6
0,1% omega 3
0 g sodík
0,7 g vitamín E (tocopheroly)
Energia: 828 kcal, 3400 kJ

Objem: 250ml

Výrobca: Maroko

Obal: tmavé sklo, nálievka

Certifikát: ECO CERT